Fokus på valåret och rörelsens återväxt under 2022

På sitt halvårsmöte antog Funktionsrätt Uppsala kommun en ny verksamhetsplan för 2022. Valåret och den kommunala politiken står i fokus tillsammans med det viktiga arbetet att säkra återväxten i rörelsen. Fyra fokusområden för samarbetsorganets verksamhet under 2022 presenterades och godkändes på halvårsmötet under onsdagskvällen.

Intressepolitisk plattform
För att uppdaga för allmänheten att tillgänglighet och delaktighet är ett brett fenomen och att funktionsnedsättningar kan komma i många olika former ska Funktionsrätt Uppsala kommun ta fram en gemensam politisk plattform. Plattformen bör samla frågor som är centrala och gemensamma för hela funktionsrättsrörelsen och kan ligga som grund för det påverkansarbete som föreningen driver fram till kommunalvalet 2022. Kärnan i plattformen är bredden och variationen inom begreppet ”tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning”. Plattformen bör vara utformad utifrån Uppsala kommuns politiska organisation med varje nämnd som ett plattformsområde.

Kommunikation
Som intressepolitiskt samarbetsorgan är kommunikation en nyckelfaktor för framgång. Intern kommunikation krävs för att medlemsföreningarna ska kunna aktualisera sig i vilka frågor som Funktionsrätt arbetar med för stunden och kunna uttrycka sina meningar. För att det intressepolitiska påverkansarbetet ska fungera krävs hållbara strukturer för kommunikation externt. Funktionsrätt behöver kontinuerliga, lättillgängliga och effektiva kommunikationskanaler. Kanaler som har införts och som bör uppehållas är nyhetsblad och hemsida. Förutom dessa bör även pressmeddelanden bli ett återkommande externt kommunikationsverktyg och medlemsdialoger ett internt. Funktionsrätt Uppsala kommun ämnar även att etablera sig på sociala medier för att nå en bredare medlemsbas.

Föreningsåterväxt
Flera föreningar inom rörelsen möter samma utmaningar. Civilsamhällets strukturer har förändrats med tid och flera föreningar förlorar i medlemsantal. Som samarbetsorgan bör Funktionsrätt arbeta för att säkra medlemsföreningarnas återväxt genom att erbjuda utbildningstillfällen och samarbeten med fokus på medlemsrekrytering. Pandemin har gjort att flera föreningar har pausat sin verksamhet och inför 2022 finns fortfarande en stor oro för att flera funktionsrättsföreningars verksamhet inte kommer återhämta sig på egen hand.

Kompetenshöjning och granskning utifrån funktionsrättsprogrammet
Under verksamhetsåret 2021 arbetade Funktionsrätt fram en plan för hur Uppsala kommun kan implementera och följa upp kommunens Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning, tillsammans med kommunens brukarombud och programstrateg. Arbetet resulterade i en förstudie med ett antal rekommendationer för hur programarbetet ska ske framöver. Förstudien Implementering av Program för full delaktighet godkändes av Uppsala kommuns omsorgsnämnd vid sammanträde i oktober 2021. Funktionsrätt kommer under 2022 bevaka och arbeta med att förstudiens rekommendationer fullföljs.

Du kan läsa verksamhetsplanen i sin helhet här:

En tanke på “Fokus på valåret och rörelsens återväxt under 2022

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång